Balaguer

El centre històric, té els seus orígens en la primitiva ciutat islàmica que, després d’assentar-se provisionalment al Pla d’Almatà, va créixer definitivament al voltant de la Suda (Castell Formós) i de la mesquita d’Avimoni (a la plaça Sant Salvador).

balaguer1_phixrfotografia: F.Avellaneda

Les muralles com a teló de fons de la ciutat, la meravellosa façana que el carrer del Pont ofereix al riu i el gran espai obert del Mercadal tanquen una densa trama de carrers i passatges irregulars de característiques excepcionals.

balaguer_phixrfotografia: F.Avellaneda

La plaça Mercadal ens la trobem un cop arribem a la part baixa de la ciutat, la plaça porticada més gran de Catalunya. La formació d’aquesta plaça s’inicià durant el segle XIV, quan els jueus foren obligats a establir-se fora de la vila, més enllà del barri del Castell i del de Sant Salvador, que s’havia desenvolupat després de la conquesta cristiana del 1105.

balaguer4_phixrfotografia: F.Avellaneda

Santa Maria, per la seva grandiositat i pel seu emplaçament dominant tota la ciutat és el símbol identificador de Balaguer per excel⋅lència. L’església està declarada Monument historicoartístic.

balaguer5_phixrfotografia: F.Avellaneda

Sant Crist, antiga mesquita Aljama i posterior església romànica de Santa Maria d’Almatà, és un element identificador de la ciutat, format per l’església, el convent de les monges clarisses, la casa rectoral i la casa del santuari formen un conjunt arquitectònic visible des de la llunyania.

Cal destacar també:

  • el Pla d’Almatà és una zona extensa situada a l’oest del Santuari del Sant Crist. En ella s’hi van establir els àrabs quan van arribar a les terres avui catalanes pels vols del 713 – 715.
  • Les muralles, de carreus gruixuts i consistents, amb els portals del Gel, del Torrent, etc. encerclaven el núcli urbà i s’anaven estenent a mesura que la ciutat creixia. El seu origen cal cercar-lo en el mateix naixement de la ciutat i es conserven parcialment.
  • El Castell Formós és el lloc on més aviat es va assentar l’home a Balaguer segons han demostrat les exacavions efectuades.

LA MEVA: tinc pendent de visitar el Pla d’Almatà, el castell Formós i les muralles. A la meva estància (tard)  ja era tancat a les visites.

FITXA TÈCNICA

+Noguera (La)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s