Blanes

La presència humana en el territori de l’actual terme de Blanes possiblement es remunti a la prehistòria, però les primeres notícies clares sobre els pobladors de la contrada es refereixen a una societat ibèrica preromana de la tribu iber dels indigets, com així ho acredita les restes trobades a la zona de Mont Barbat.

DSC_0007_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

DSC_0012_phixrfotografia: F.Avellaneda

60333312_2168617736537169_2646439340330188800_n_phixr

L’economia, basada tradicionalment en el sector primari, l’agricultura amb la boca de la Tordera considerada zona agrícola privilegiada, i la pesca en el seu port que encara té un cert pes.

DSC_0034_phixrfotografia: F.Avellaneda

A la segona meitat del segle XX passà a dependre primordialment del sector secundari (indústria) i, molt especialment, del terciari (turisme).

DSC_0030_phixrfotografia: F.Avellaneda

60342221_2168613276537615_7520059217818943488_n_phixr

Sa Palomera marca simbòlicament l’inici de la Costa Brava. Trobaràs també el “Portal de la Costa Brava”, recent monument amb forma de mitg arc. L’origen del seu nom no està del tot determinat, encara que la versió més probable és la que la relaciona amb una paloma. Una paloma és una corda de la barca que serveix per facilitar la maniobra de treure-la de l’aigua.

DSC_0026fotografia: F.Avellaneda

blanes1

DSC_0023_phixrfotografia: F.Avellaneda

DSC_0021_phixrfotografia: F.Avellaneda

DSC_0001_phixr (3)fotografia: F.Avellaneda

El Palau dels Vescomtes de Cabrera formava un sol cos d’edifici amb l’església parroquial i es va desglossar quan es va instituir la Parròquia de Blanes l’any 1319. De l’aspecte artístic o arquitectònic que ens queda avui dia, cal destacar el campanari i la façana del segle XV. La resta fou reconstruit desprès de la guerra.

DSC_0007_phixr (3)fotografia: F.Avellaneda                                                                                                      DSC_0013_phixr (3)fotografia: F.Avellaneda

En el punt més alt de la ciutat, s’eleva la muntanya de Sant Joan, amb les restes del castell amb el mateix nom, que conserva una esvelta torre del segle XI. Avui Sant Joan determina el perfil inconfusible de la nostra vila i ha esdevingut un mirador excel·lent des d’on observar Blanes en la seva totalitat, a més d’una bona part de la costa.

DSC_0023_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

Ntra. Senyora de l’Esperança, no se’n pot fixar la data de construcció, però el que sabem és que s’hi reunien moltes vegades els jurats per a deliberar sobre els afers de la vila, perquè així consta en algunes de les actes del segle XVII.

DSC_0006_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

20140930_170928_phixr_phixr

El Santuari de la Mare de Déu del Vilar és un santuari del municipi de Blanes situat a la serra de Marina, que actua com a important centre d’atracció per a tota la comarca. Els goigs homònims són una cançó en honor de la Verge que es remunta al segle XVII.

Ruta de les ermites, de longitud : 19,3 quilòmetres, és un itinerari que recorre les set ermites de la vila de Blanes tot gaudint de boscos, camps i paisatge urbà.

Blanes disposa de dues joies reconegudes mundialment pel que fa a la botànica i a la botànica tropical: el jardí botànic Marimurtra i el jardí tropical Pinya de Rosa, itinerari imprescindible que cal seguir en la vostra visita a la població.

blanes_0026_phixrfotografia: F.Avellaneda

blanes_0045_phixrfotografia: F.Avellaneda

Tot i no ser la capital de la comarca, Blanes és la capital en serveis, ja que disposa de l’Hospital Comarcal de la Selva i Alt Maresme, la Biblioteca Comarcal, Jutjats…, i a més a més, és la primera vila de la comarca i la tercera de Girona en nombre d’habitants.

LA MEVA: tot i que el tràfic rodat de Blanes em cansa, és una població molt interessant. Cal destacar la façana marítima. El castell de Sant Joan està en mal estat per les pintades dels brètols. Ermites, jardins botànics, paisatge, sa palomera, modernisme, etc. la fa molt atractiva.

FITXA TÈCNICA

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s