Calonge

La població està dividida en dues parts, una vila medieval en un pujol (anomenada Calonge o Calonge de les Gavarres) i una altra moderna, destinada a lloc de vacances al costat del mar (anomenada Sant Antoni de Calonge o Calonge de Mar).

calonge_phixr

fotografia: F.Avellaneda

calonge1_phixrfotografia: F.Avellaneda

La vila de Calonge, és emplaçada a la part central del municipi. El nucli antic -la Vila per antonomàsia- s’allarga, pel cim i els vessants d’un petit tossal, vers el N amb el raval del Pedró, dels segles XVII i XVIII, i continua als afores amb el barri de Puigtavell, de masies disperses, interessants per l’arquitectura i el paisatge.

calonge2_phixrfotografia: F.Avellaneda

calonge5_phixr

fotografia: F.Avellaneda

Tenia una situació característica del poblament del litoral a l’alta edat mitjana, defugint els perills de la costa i cercant indrets poc allunyats de la mar però no visibles des d’aquesta. Quan la pirateria començà a desaparèixer -avançat el segle XVIII- es formaren els barris mariners que, com en el cas de Sant Antoni de Calonge, s’originaren en les barraques que hi tenien els pescadors de la vila.

calonge4_phixrfotografia: F. Avellaneda

El castell de Calonge, tal com ha arribat als nostres dies, ofereix elements de datació molt diversa. La part més ben conservada és l’edifici de planta rectangular amb muralla i torres de la part nord de l’antiga fortalesa. A l’extrem sud-oest hi ha la gran torre de planta quadrada que hom considera la mestra (11 m de costat), potser la part més antiga que havia estat isolada (segle XI). La major part de les restants estructures són del segle XIII.

calonge1_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

calonge_phixr (2)fotografia: F.Avellaneda

L’església de Sant Martí de Calonge és un gran edifici del segle XVIII aixecat sobre l’anterior església romànica. Té una nau molt espaiosa amb capelles laterals comunicades i capçalera poligonal. La portalada rectangular de la façana és decorada amb columnes laterals i un relleu amb la figura de sant Martí donant la capa al pobre; la torre campanar és de planta quadrada. L’interior tenia els murs amb pintures de caire molt popular del mateix segle XVIII, però el 1936 fou cremat el retaule de l’altar major; es destaca la capella del Roser, feta posteriorment.

LA MEVA: bonica població i com atractiu prou interessant és el seu castell.

FITXA TÈCNICA

 

 

 

 

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s