Castell-Col.legiata de Sant Pere d’Àger

El castell d’Àger és esmentat des del 1034, quan ja era en poder d’Arnau Mir. Els sarraïns van tornar a prendre el castell el 1046 i el mateix Arnau Mir el va conquistar definitivament en 1048 i en va fer la seva residència.

ager1_phixrfotografia: F.Avellaneda

Possiblement sigui d’origen islàmic, es conserva la base d’una torre rodona de grans dimensions, ara parcialment ocupada per construccions posteriors.

ager2_phixrfotografia: F.Avellaneda

El 1592 fou secularitzada i va passar a col·legiata, situació que es va mantenir fins el 1874. El lloc fou bombardejat en la guerra dels Segadors (1645) i cap el 1829 fou convertit en caserna militar i bombardejat novament en el marc de les guerres carlines.

ager4_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

Al segle XV el lloc va entrar també en decadència econòmica, motivada pel despoblament del territori i en conseqüència la caiguda dels ingressos. En 1433 va entrar en funcionament el règim d’abats comendataris, deslligats de la casa, ni hi residien i de vegades ni la visitaven.

ager3_phixrfotografia: F.Avellaneda

ager6_phixrfotografia: F.Avellaneda

Puig i Cadafalch va iniciar la seva restauració a començament del segle XX.

Al MNAC es conserven uns capitells romànics procedents d’aquest lloc, en bona part de la cripta i al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal es conserva un valuós conjunt de dinou peces d’escacs de cristall de roca, originaris de l’Egipte fatimita (segles X-XI).

LA MEVA: dues vegades que hi he anat, dues vegades que no és visitable. Suposo per les constants reformes que s’estan fent. 

FITXA TÈCNICA

+monuments

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s