Castell de Sort

El Castell de Sort o dels Comptes de Pallars, situat a la part alta de la vila de Sort, ocupa un ample perímetre a 700 m d’altitud, en un gran terreny descobert de 1.934 m² de superfície, tancat per un seguit de murs que en delimiten el perímetre poligonal.

patrimoni.castelldesort

La història del castell i de la vila de Sort són indestriables. Si be el castell no es troba documentat fins al segle XIII, la vila apareix vinculada als comtes de Pallars ja des del segle X.

patrimoni.castelldesort (7)

El delimita una muralla, que a l’est conserva l’obra romànica, dels segles XI i XII, feta amb grans pedres irregulars i amb dues torres cilíndriques als extrems.

patrimoni.castelldesort (1)

patrimoni.castelldesort (2)

patrimoni.castelldesort (3)

patrimoni.castelldesort (4)

Aquesta línia de muralla continua cap al nord amb la façana d’un palauet gòtic, del segle XIV o XV, on trobem un gran portal adovellat, amb una ampla espitllera al costat, i dos finestrals geminats per sobre dels quals podem veure un ull de bou amb el marc bisellat. Cap a l’oest s’alça la torre de l’homenatge, semicircular, que va allotjar la presó del terme almenys fins al s. XVII. Tanquen el clos a migdia alts panys de murs que es podrien datar en els segles XI i XII.

patrimoni.castelldesort (6)

Fou abandonat al segle XVII, però no en consta la data exacta. Sí que es coneix un enderroc general provocat per un incendi durant la primera meitat del segle XVII. L’any 1842, el duc de Medinaceli cedia el castell al municipi per tal d’instal·lar en el seu clos el cementiri municipal, ampliat el 1866 i actualment desafectat.

Des del 1992, al castell s’hi han realitzat intervencions arqueològiques i de restauració.

LA MEVA: sorpresa la meva al descobrir aquest castell. Tot i les obres de millora als accessos, vaig poder-hi accedir. Bonics finestrals amb vistes panoràmiques de Sort.

FITXA TÈCNICA

+Pallars Sobirà

+monuments