Cotlliure

La vila de Cotlliure té l’origen en castrum Caucoliberi que vol dir el port d’Illíberis, i era una ciutat del segle VI a C, que servia de port d’Illiberis (Elna).

pobles.cotlliure (1)

poble.cotlliure

pobles.cotlliure (3)

pobles.cotlliure

A la fortalesa que mira des d’un pujol, al castell emmurallat que domina el port, a la Torre de Madeloc, construïda al segle XIII, a la preciosa església de Nostre Senyora dels Àngels, que beneeix l’entrada i sortida del port.

pobles.cotlliure (2)

La primera documentació del Castell Reial de Cotlliure és de 673, la qual cosa evidencia la situació estratègica d’aquest territori.

pobles.cotlliure (5)

El castell i Cotlliure foren possessions dels comtes de Rosselló abans de passar sota el control dels reis d’Aragó de 1172 a 1276. Més tard, el Castell Reial fou unit al regne de Mallorca fins a 1343, i esdevingué aleshores residència reial (Cotlliure era en aquella època el primer port del Rosselló). Entre 1242 i 1280 el castell fou completament reconstruït a costa d’una casa dels Templers.

L’any 1659, després del Tractat dels Pirineus, amb l’annexió consegüent del Rosselló, el castell passa sota dominació francesa.

pobles.cotlliure (8)

pobles.cotlliure (10)

pobles.cotlliure (9)

Cal sumar-li el grapat de cases de vius colors del barri mariner, i els carrerons empedrats.

D’aquesta imatge es van enamorar els pintors Matisse i Derain durant l’estiu de 1905. I d’aquest amor va sorgir el Fauvisme, el moviment que va elevar al color pur, sense mescles ni atenuants, a símbol de llibertat.

LA MEVA: tot i tenir un dia gris, és una població espectacular. Molt patrimoni, molts colors, mercat el diumenge, productes de la zona … Coneguda també per haver-hi la tomba d’Antonio Machado, poeta i escriptor.

FITXA TÈCNICA