Llorà

Llorà es troba en el sector oriental del terme de Sant Martí de Llémena, a l’esquerra de la riera de Llémena, aigües a dalt de Ginestar.

pobles-llora

Llorà és un nucli de població amb encant, al voltant del com es troben elements arqueològics de gran interès com són les coves funeràries de Boratuna, pertanyents a les primeres edats dels metalls, i la cova de Rocafesa, ocupada durant el Neolític.

pobles-llora-1

pobles-llora-2

Sant Pere de Llorà és l’església parroquial de Llorà i està situada al costat de la carretera Gi-531. Aquest edifici romànic està molt bé conservat i se sap que en el seu subsòl es troben els vestigis d’una edificació més antiga, possiblement d’època romana. Recentment una restauració va permetre descobrir diverses pintures romàniques.

pobles-llora-6

pobles-llora-5

A inicis del del segle XX, Llorà va arribar a exercir la capitalitat del terme municipal, atès que en aquella època superava en població la resta dels pobles que integraven el terme. No obstant això, aquest petit poble, tradicionalment agrícola, es estancço de vista demogràficament a la fi del segle passat. En l’actualitat Llorà és un poble que ha sofert una gran transformació urbanística, amb la proliferació d’alguns habitatges ben integrats al territori i amb l’assentament de noves naus agropecuàries al voltant del principal eix de comunicacions.

LA MEVA: petit nucli històric però molt atractiu.

FITXA TÈCNICA