Mataró

Mataró és la capital i la ciutat més gran de la comarca del Maresme. És a uns 30 quilòmetres al nord de la ciutat de Barcelona. D’aquesta localitat va sortir el primer tren de la península ibèrica, amb el recorregut Mataró-Barcelona, el 1848.

mataro6

mataro3

mataro4

La ciutat de Mataró té el seu origen a l’època romana, quan es va fundar Iluro. S’han trobat nombroses restes arqueològiques de la vila romana, sobretat al nucli antic de la ciutat, on s’han descobert fonament de les cases romanes.

mataro8

mataro7

La via romana més antiga documentada epigràficament a la península és la que enllaçava els poblats d’Iluro i el d’Ausa, construïda entre el 120 aC i el 110aC.

torre2_phixr (1)

torre4_phixr

Al barri del Pla d’en Boet es conserven les restes de la Vil.la Torre Llauder, de finals del segle I aC, que quedava fora de les muralles de l’antiga Iluro.

mataro2

La Basílica de Santa Maria fou a partir de 1675, amb referències a la seva existència que daten de l’any 1008. Està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Abans de l’actual temple hi va haver una església romànica i encara abans un temple d’origen romà.

mataro1

La presó està situada a la Riera, davant del Cercle Catòlic. Vista per la façana, l’aspecte de la Presó és d’un casal fortificat, a mig camí entre un palau i un castell tenint en compte que la part baixa dels seus murs de pedra presenta una forma atalussada. És un edifici protegit com a bé cultura d’interès nacional.