Monestir de Sant Marçal

Els orígens del monestir es troben en una església documentada des del 1053 on es va retirar el monjo Guifred i la seva família, sota la protecció del bisbat de Vic.

patrimoni.santmarçal1

patrimoni.santmarsal2

El 1066 es va consagrar l’església i es fundà l’abadia que molt aviat va començar a veure’s beneficiada amb donacions al seu favor. Guifred fou el seu primer abat.

DSC_0061

Després d’un començament prometedor, amb intents de fundar priorats dependents, va caure en decadència i a finals del segle XI va esdevenir un priorat subordinat a Sant Esteve de Banyoles.

patrimoni.santmarsal3

Cap el 1100 la comunitat de Sant Marçal va començar la construcció d’un nou monestir a Santa Magdalena de Mosqueroles, amb la finalitat de traslladar-s’hi. Tot i que van abandonar la casa de Sant Marçal, finalment aquell trasllat no es va autoritzar i van haver de retornar, consagrant altre cop l’església.

patrimoni.santmarsal4

Des del segle XIV s’agreujà la decadència del lloc, on només hi havia un o dos monjos. El 1672 quedava unit a la Congregació Claustral Benedictina, ja sense vida comunitària i amb funcions més aviat parroquials.

patrimoni.santmarsal8

LA MEVA: molt conegut pels amants del Montseny. Actualment ofereix serveis d’hostatgeria i restauració.

FITXA TÈCNICA

+monestirs