Sabadell

Sabadell és una ciutat, capital de la comarca del Vallès Occidental juntament amb Terrassa. És la cinquera de Catalunya.

 

L’existència de nuclis de població en el terme de Sabadell és remunta com a mínim a fa 3.500 anys, com ho demostren troballes arqueològiques a les zones de Can Roqueta i Can Gambús.

La ciutat va ser pionera en la Revolució Industrial de Catalunya dins el sector tèctil i, a mitjans del segle XIX, es convertí en la ciutat llanera més important de l’Estat espanyol.

 

La Torre de l’Aigua, construïda el 1918, s’hi emmagatzemava l’aigua del Ripoll per distribuir-la a la població. Va funcionar des del 1922 fins al 1967. Forma part del Patrimoni Industrial de Catalunya per la seva singular construcció de formigó armat.

Casa Duran, casa pairal construïda al pedregar entre 1578 i 1606 per Feliu Duran, procurador reial i jurat del Consell de la Vila. La casa combina els elements senyorials amb les característiques d’una casa de pagès, i tot i ser reformada el s. XVIII, conserva l’estructura original.

sabadell9_phixr

sabadell2_phixr

sabadell11_phixr

sabadell11_phixr

L’església de Sant Fèlix de Sabadell és l’església arxiprestat de Sabadell. Es troba al centre de la ciutat, davant de la plaça de Sant Roc i al costat de l’Ajuntament, i és just al mateix indret on, al segle XV hi ha havia hagut la capella de Sant Salvador d’Arraona.

sabadell8_phixr

La torre del campanar es va començar a construir en 1724 coincidint amb les obres e reforma i d’ampliació de l’església de Sant Fèlix, bastida el segle XV. D’Estil barroc.

sabadell5_phixr

sabadell7_phixr

L’edifici fou construït entre els anys 1871 i 1872 i primerament allotjava l’escola dels Escolapis. L’any 1880 va passar a mans de l’Ajuntament, que el va reformar i posteriorment s’hi ha instal.lar. Els fanals de l’entrada són rèpliques dels que hi havia a principis del segle XX.

L’edifici de Caixa Sabadell és un exponent del modernisme català de principis del segle XX. Construït el 1915. Hi destaquem la façana principal, el pati Turull i el saló d’actes.

Teatre Principal, teatre del 1866 recentment reformat, un del més antics de Catalunya. Durant anys va funcional com a sala de cinema.

Castell de Can Feu, situada al terme de Jonqueres hi ha el mas dels Feu. Aquesta família l’adquirí al segle XV, qui a les darreries del segle XVIII obtingué el títol de noblesa, sent el primer a ser-ho Pau de Feu. I aleshores sobre aquesta masia s’hi erigí l’actual castell. Actualment Can Feu dóna nom al 5è districte de la ciutat.