Sant Esteve d’en Bas

Tot i que creat l’any 1968 per la unió de Sant Esteve d’en Bas, Joanetes, Sant Privat d’en Bas i la Pinya, la Vall d’en Bas és un municipi impregnat d’història, que ha aportat dates i fets significatius a la història de Catalunya, amb personatges tan rellevants com Francesc de Verntallat, passant pels vescomtes de Bas, fins al general Estartús entre altres.

bas2 (1)

Però explicar la història de la Vall d’en Bas és bastant complicat. De la Vall ja se’n té documentació a partir de l’any 904. Davant d’aquest fet, i sabent que la nostra història es remunta molt més enllà tal com ho demostren els jaciments arqueològics de la Dou, Rubió o l’Aubert, ens centrarem bàsicament a partir de l’edat mitjana i de la creació del Vescomtat de Bas.

bas7 (1)

El poble, actual capital administrativa de la Vall d’en Bas, s’alça sobre un petit turó que domina una àmplia plana de camps de conreu. La serralada del Puigsacalm i les muntanyes dels Llancers i de Falgars serveixen de taló de fons.

bas3 (1)

Ja al segle XII, una aglomeració de cases es concentraven als voltants de l’església parroquial.

bas1 (1)

bas4 (1)

Els que tingueu ganes de caminar no us podeu perdre un trajecte incomparable; el camí ral que anava d’Olot a Vic, bona part del qual ressegueix el nostre municipi.