Volcà Croscat i Volcà de Santa Margarida

El Croscat és un antic volcà situat entre els municipis de Santa Pau i Olot (Garrotxa), al nord-oest de la vila, el més alt de la regió volcànica de la comarca d’Olot, de 786 msnm i 800 m de diàmetre de base. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

natural.volca5

Té forma de ferradura. De tipus estrombolià, el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160 m d’alçada. Té el cràter en un dels vessants. Al cim hi ha les restes d’una antiga torre de defensa.

natural.volca4

Aquest volcà va tenir dues erupcions importants: una fa 17.000 anys i l’altra fa 14.000 anys.

natura.volca8

Tot i que la primera fou més important, en aquell temps ja hi havia humans, per la qual cosa devia ser força perillosa, ja que la lava de la primera erupció es va estendre fins a uns 20 km quadrats.

natura.volca6

La seva erupció consta de tres fases:

Fase 1: durant aquesta primera fase predominen els blocs; aquest fet ens indica que l’activitat era molt poc explosiva i estromboliana.
Fase 2: hi predomina el lapil·li; aquest fet ens indica que l’activitat era més explosiva i va ser la que va construir el con. Inicialment, els piroclasts es van assentar formant capes gairebé horitzontals, però a mesura que el con creixia van anar adquirint pendent.
Fase 3: consisteix en l’emissió de la colada de lava causant de la forma de ferradura del cràter, que es va escolar en direcció oest passant per l’actual fageda d’en Jordà.

natura.volca2

Després aquest volcà fou explotat com a pedrera, d’aquí el seu estat actual. Aquest volcà estigué durant 25 anys dedicat a l’explotació de greda.

 

El volcà de Santa Margarida és un volcà apagat de 700 m d’altitud situat a la regió volcànica d’Olot. Es troba al pla de la Cot, a l’oest del municipi de Santa Pau, i forma part també del Parc Natural de la zona vocànica de la Garrotxa. Va entrar en erupció fa uns 11.000 anys.

301 VOLCA SANTA MARGARIDA_phixr

És un dels més importants del sector, de 682 m d’altitud i la seva extensa boca, que avui és un prat, té uns 2000 m. de perímetre. Al mig del pla format pel cràter hi ha l’ermita de Santa Margarida, d’origen romànic i que dóna nom al volcà.

LA MEVA: un bon exemple per a l’estudi d’un volcà.

FITXA TÈCNICA